Marcela

ART besorolást kapott cseh film (81 perc)

Marcela

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

Egy átlagos cseh nő, Marcela életét követhetjük nyomon több évtizeden keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. A rendezőnő szereplője kiválasztásakor nem tudhatta, milyen átlagos, vagy rendkívüli fog Marcelával történni, csak dokumentálta az eseményeket.

A Marcela a dokumentumfilmek között egyedülálló kísérlet. Rendezője három évtizeden keresztül követi nyomon egy átlagember életét, szociográfiai pontossággal ábrázolva a kor, a politika, a társadalom változásait. A film 1980. december 12-tõl 2006-ig dokumentál egy életet, s az abban bekövetkező változásokat. Olyan alkotásról beszélhetünk, mely a legtöbb portrékészítő dokumentumfilmes álma: megélni a szereplő életét, nem pedig utólag felidézni, rekonstruálni azt. S lám, az élet sokkal nagyobb drámákra, fordulatokra képes, mint amit a fantáziagazdag forgatókönyvírók el tudnak képzelni.

A Marcela olyan film, melynek történetét talán el sem hinnénk, ha nem tudnánk: mindez valóság. Egy ember egész élete bontakozik ki a vásznon megrázó körülmények között.

 

SAJTÓMAPPA:

Silabusz (rtf)
Plakát (2,92MB, jpg)

Műfaj:

társadalmi

Korhatár:

12

Rendezte:

Helena Třeštíková

Írta:

Helena Třeštíková

Gyártó:

Negativ

Megjelenés:

2009. 02. 12.