Pandora szelencéje

ART besorolást kapott török–francia–német–belga film (112 perc)

Pandora szelencéje

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

Amikor egy idős asszony (Tsilla Chelton) előbb eltűnik, majd megkerülve a szenilitás jeleit mutatja, a család fiatalabb tagjaira hárul a feladat, hogy gondoskodjanak róla. A rokonok az évek során eltávolodtak egymástól, de az összefogás talán ismét segít felfedezni a családi értékeket.

A rendező korábbi filmjei a magyar közönség számára sem ismeretlenek (Utazás a Napba; Felhőkre várva) és legújabb alkotása is életművének fontos állomása, melyet a világ filmfesztiváljain elnyert díjai és szereplései is alátámasztanak. A megkapó dráma tucatnyi jegyzett fesztiválon került bemutatásra (például Torontóban, Thessalonikiben és Rotterdamban), az „A” kategóriás San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat nyert. Olyan fontos nemzetközi szakmai folyóiratok írtak róla elismerően, mint például a Variety és a Screen International.

A filmben általános érvényű gondolatok és generációs különbségek fogalmazódnak meg kortárs környezetben. A Pandora szelencéje univerzális értékekre (úgymint család, szeretet, gondoskodás) mutat rá, úgy, hogy az minden társadalmi réteget és korosztályt képes megérinteni.

Műfaj:

társadalmi

Korhatár:

12

Rendezte:

Yesim Ustaoglu

Írta:

Selma Kaygusuz | Yesim Ustaoglu

Főszereplők:

Derya Alabora | Onur Ünsal

Szereplők:

Övül Avkiran | Tsilla Chelton

Megjelenés:

2009. 08. 13.