René – Egy élet a rácsok mögött

ART besorolást kapott cseh film (83 perc)

René – Egy élet a rácsok mögött

ENNEK A FILMNEK A FORGALMAZÁSI JOGA LEJÁRT.

René Plasil, a törvénnyel szembeszegülő átlagos férfi életét követjük nyomon húsz éven keresztül ebben az egyedülálló dokumentumfilmben. A drámát és tragédiát maga az élet szolgáltatja. A rendezőnő 1987-től 2008-ig dokumentálta a társadalom peremén élő fiatalember, majd felnőtt férfi megpróbáltatásait a történelem változásainak árnyékában.

René – Egy élet a rácsok mögött afféle dokumentum-naplófilm. A címszereplőnek a rendezőnővel való levelezése, naplófeljegyzései és a történelmi események képeinek beszerkesztése adja a film ritmusát. Megismerjük a társadalmon kívüli ember életét, gondolkodásmódját, érzékeljük a film és a nyomorúságos élet időtlensége mellett az idő, a világ változásait.
Třeštíková nem ítélkezik. Dokumentál, s a néző betekintést nyer a rácsok mögötti élet ingerszegénységébe, kilátástalanságába. A szociális téma egyszerre fogalmaz meg kérdéseket az egyéni és szülői felelősségről, valamint a büntetésvégrehajtásról.

René – Egy élet a rácsok mögött a legjobb dokumentumfilm díját nyerte el a 2008. évi Európai Filmdíj átadón. Hatalmas érdeklődés övezi világszerte, több tucat fesztiválon került bemutatásra, Csehországban százezrek látták moziban és tévében.

 

Műfaj:

dokumentum

Korhatár:

12

Rendezte:

Helena Třeštíková

Írta:

Helena Třeštíková

Gyártó:

Negativ

Megjelenés:

2009. 06. 11.